Οι κινητικές δεξιότητες του μωρού από τον 4ο έως τον 6ο μήνα
Οι κινητικές δεξιότητες του μωρού από τον 4ο έως τον 6ο μήνα
Για το μωρό οι μήνες αυτοί θα αποτελέσουν μια περίοδο γεμάτη με διαρκείς προσπάθειες ενδυνάμωσης των διαφόρων μυών του σώματος. Μέχρι να φτάσει το μωρό προς το τέλος του πρώτου χρόνου να κάνει τα πρώτα του βήματα, θα πρέπει πρώτα να έχει ενισχύσει και να έχει εξασκήσει σε μεγάλο βαθμό πολλούς επιμέρους μύες του σώματός του. Κατά τον τέταρτο μήνα το μωρό θα μπορεί πια να ανασηκώνει το κεφαλάκι του όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα, κίνηση που θα οδηγήσει σε μια ικανή τόνωση των μυών του αυχένα, επιτρέποντας έτσι στο μωρό να στηρίζει πλέον μόνο του το κεφάλι του όταν το κρατάτε όρθιο. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς μόλις το μωρό νιώσει ότι μπορεί πια να στηρίζει το κεφαλάκι του αλλά και να το κινεί δεξιά και αριστερά, θα αρχίσει πλέον να δοκιμάζει τις δυνάμεις του, επιχειρώντας και άλλες ουσιώδεις σωματικές κινήσεις.
Όποτε το μωρό είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα θα ανασηκώνει αρχικά το κεφαλάκι του και ύστερα θα επιχειρεί να στηριχτεί στα χεράκια του ώστε να ανασηκώσει και το υπόλοιπο σώμα του. Αυτό, βέβαια, δεν θα το επιτύχει αμέσως αλλά ύστερα από πολλές προσπάθειες που σταδιακά θα ενισχύσουν αρκετά τη δύναμη στα χεράκια του μωρού, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να στηρίζει με αυτά ένα μεγάλο μέρος του σωματικού του βάρους. Με τις προσπάθειες πάντως αυτές το μωράκι θα έχει διπλό κέρδος καθώς, παράλληλα με την ενδυνάμωση των χεριών του, κατά τη διάρκεια των δοκιμών που θα κάνει να στηριχτεί στα χεράκια του, θα λυγίζει και τη μέση του προς τα πίσω, ενισχύοντας έτσι και τους μύες στην πλατούλα του. Ο συνδυασμός αυτών των κινήσεων και η ενδυνάμωση τόσο των χεριών όσο και της πλάτης και του αυχένα, θα οδηγήσει το μωρό σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα θα καταστεί πλέον ικανό να ανακάθεται. Αρχικά, βέβαια, αν τοποθετήσετε το μωρό σε καθιστή θέση, δε θα του είναι εύκολο να ισορροπήσει το σώμα του και πιθανότατα θα απλώνει τα χεράκια του σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ισορροπία του. Με τη συνεχή όμως προσπάθεια και καθώς θα δυναμώνουν αρκετά σημεία του σώματός του, θα μπορεί όχι μόνο να διατηρεί την ισορροπία του όταν είναι καθισμένο αλλά και να φέρνει το σωματάκι του σε καθιστή θέση μόνο του, χωρίς να χρειάζεται να το βοηθάτε εσείς.
Η δυνατότητα που θα αποκτήσει το μωρό να ανασηκώνει το σωματάκι του όταν είναι μπρούμυτα και ύστερα το γεγονός ότι θα μπορεί να ανακάθεται από μόνο του, θα αποτελέσουν μια σαφή ένδειξη ότι σύντομα θα είναι σε θέση να μπουσουλάει. Ήδη, βέβαια, μιας και το σωματάκι του θα έχει αρχίσει να ενισχύεται αρκετά θα μπορεί να γυρίζει το σώμα του από μπρούμυτα ανάσκελα και το αντίστροφο, γεγονός που θα πρέπει να σας κρατά σε εγρήγορση ώστε να το προσέχετε κάθε φορά που το ακουμπάτε σε κάποια επιφάνεια για να το αλλάξετε ή να το πλύνετε. Το μωρό δεν έχει καμία αίσθηση του κινδύνου και παρόλο που δε θα μπορεί ακόμη να μπουσουλήσει και μόνο το γεγονός ότι θα μπορεί να στρέφει το σωματάκι του κατά βούληση, είναι αρκετό για να μην το αφήνετε ούτε για μια στιγμή αφύλακτο.
Όποτε θα έχετε το μωρό σας ξαπλωμένο μπρούμυτα εκείνο θα εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι πλέον θα έχει τον έλεγχο των κινήσεων του σώματός του και θα περιεργάζεται τα χεράκια του και τα ποδαράκια του. Μην ξεχνάτε ότι τους προηγούμενους μήνες οι κινήσεις του μωρού ήταν στην πλειονότητά τους αντανακλαστικές και δεν ελέγχονταν από το ίδιο. Τώρα, λοιπόν, που θα μπορεί να κινεί τα μέλη του όπως επιθυμεί, θα πιάνει το ποδαράκι του και θα το φέρνει στο στόμα του ή θα παρατηρεί τα χεράκια του με ενθουσιασμό. Από τη στιγμή, άλλωστε, που το μωρό θα αποκτήσει τον έλεγχο των κινήσεών του, κάθε μέρα της ζωής του θα είναι γεμάτη προσπάθειες να βελτιώσει τις κινητικές του δεξιότητες αλλά και μια καλή ευκαιρία να γνωρίσει νέα πράγματα από το περιβάλλον του. Σκεφτείτε ότι το μωρό όταν θα είναι σε καθιστή θέση θα μπορεί να κινεί ελεύθερα τα χεράκια του και να πιάνει διάφορα παιχνίδια που βρίσκονται κοντά του. Τόσο καιρό ήταν ξαπλωμένο και έβλεπε τα πάντα με τους περιορισμούς που του επέβαλλε η θέση αυτή, τώρα που θα μπορεί να ανακάθεται θα ανακαλύψει ότι έχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων και ότι μπορεί άνετα να επεξεργαστεί τα παιχνίδια του.
Η νέα αυτή δυνατότητα θα δώσει στο μωρό την ευκαιρία να ενισχύσει και τις κινητικές δεξιότητες των χεριών του. Δε θα μπορεί βέβαια να πιάνει τα αντικείμενα όπως οι ενήλικες αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιεί από τη μία τον αντίχειρα και από την άλλη τα υπόλοιπα δάχτυλα ενωμένα και έτσι θα μπορεί να κρατά όποιο αντικείμενο θέλει. Θα μάθει επίσης να περνά τα αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο και φυσικά κατά την προσφιλή του συνήθεια, όποιο αντικείμενο πιάνει θα το φέρνει στο στόμα του για να το περιεργαστεί με το δικό του πρωτότυπο τρόπο. Πρέπει, επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι όλες αυτές οι δυνατότητες του μωρού, ο εντοπισμός και το πιάσιμο αντικειμένων αλλά και η μεταφορά του παιχνιδιού από χέρι σε χέρι, έχουν να κάνουν με την παράλληλη ενίσχυση της όρασης του μωρού και με το συντονισμό της οπτικής του ικανότητας με τις σωματικές κινήσεις. Το να μπορεί το μωρό να εντοπίζει ένα αντικείμενο και να κινεί το χεράκι του προς τη σωστή κατεύθυνση και έπειτα να το πιάνει, είναι αποτέλεσμα μιας σημαντικής διαδικασίας συντονισμού των διαφόρων σωματικών και οπτικών του δυνατοτήτων.

Ασφάλεια στο αυτοκίνητο - Συμβουλές για νέους γονείς
Είναι ασφαλές να κρατάμε τα παιδιά στην αγκαλιά μας μέσα στο αυτοκίνητο; Καθόλου ασφαλές, γιατί όχι μόνο τα χέρια σας δεν αντέχουν να συγκρατήσουν το παιδί σε περίπτωση σύγκρουσης...
Η μαμά!
Μπορώ να κολυμπάω; Το κολύμπι είναι η καλύτερη δυνατή μορφή άσκησης μιας και μέσα στο νερό, λόγω της άνωσης, το βάρος του σώματος μειώνεται και δεν επιβαρύνονται οι αρθρώσεις του σώματός σας.
Mynewbaby: το δικό σας μέρος για να βρείτε συμβουλές για την εγκυμοσύνη και το παιδί


